top of page

Meslek ve Üniversite Tercihleri

11 Temmuzda üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından pek çok aile ve öğrenci, sınava hazırlanma döneminden daha stresli bir döneme girdi. Sonuçlar kimisinin yüzünü güldürürken pek çok aday için beklentinin altında kaldı.

ÖSYM’nin açıkladığı sınava ait testlerin ortalamaları ise eğitim sistemimizin ne denli sıkıntılı olduğunu senelerce okuyan öğrencilerimizin sadece okuduğunu ama öğrenemediğini gösterdi. Sistemin sorunlarının acil bir şekilde çözülmesinin mümkün olmadığını, düzelse bile üniversite sınavlarına giren öğrencilerimizin bundan etkilenemeyeceğini göz önünde bulundurursak, akılcı tercihlerde bulunarak durumu kurtarmamız gerektiği açıktır.

Üniversite adayları ve aileleriyle yaptığım görüşmelerde en önemli nokta adayın kişisel özeliklerini dikkate almaktır. Bireyin tüm yaşamı boyunca mutsuz olacağı bir meslek seçimi kendilerini ateşe atmaları anlamına gelir. Ailenin ve adayın isteklerinin uyuşması gerekir. Yaşanan çatışma durumlarında mutlaka objektif bakabilen psikolojik danışmanlardan yardım alınmalıdır. Üniversite ve meslek tercihleri karşılıklı çatışmaların gölgesinde yapılırsa sağlıklı sonuçlar doğurmayacaktır.

Tercihlerde ülke koşullarını da dikkate almak gerekmektedir. Öğrenciyi bir bölüme yerleştirmek çok kolaydır. Özelikle de ülkemizin her ilinde her ilçesinde üniversite fakülte varken. Yapılması gereken ileriyi görüp dört veya beş sene sonra bireyin edindiği mesleki beceriyi bir işte sergilemesini sağlamaya çalışmaktır. Yani amaç sadece üniversiteye gitmekse sorun yoktur ama amaç, üniversite bittikten sonra bir iş bulabilmekse bu noktada defalarca düşünülmesi gerekmektedir. Piyasa araştırmaları, özellikle eğitim şirketlerinin yaptıkları araştırma sonuçları, ekonomik gelişmeler dikkate alınmalıdır. İleriyi görmeye çalışmak akılcı ve sağlam tercihler yapılmasını sağlayacaktır.

İl tercihleri de son derece önemlidir. Bireyin yapısıyla da bağlantılı bir durumdur bu. Bazı bölümler vardır ki Türkiye’nin neresinde okunursa okunsun sonuç aynı olur. Bazı bölümler vardır ki iş piyasasına, sektöre, staj olanaklarına yakın olmak geleceği etkileyebilir. Bununla birlikte şehrin imkânları, barınma yemek ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceği, şehrin sosyal ekonomik ve kültürel yapısı araştırılmalıdır.

Adayların üniversite tercihleri de önemlidir. Bu konuda özellikle vakıf üniversitelerinin meslek eğitiminden daha fazla üniversite iklimlerine ve kültürlerine vurgu yaptığını görmekteyiz. Bu şekildekendisini geliştirebilen daha iyi tanıyan, daha mutlu ve daha üretken öğrenciler hedeflenmektedir.Bu konuda ulusal ve uluslararası sıralama birimlerinden mutlaka faydalanılmalıdır. Ülkemizdeki üniversiteleri eğitim, kültür, teknik donanımları bazında inceleyen ve puanlayan bu araştırmalar önemli ve değerlidir.

Mesleği tanımaya çalışmak, üniversiteyi ve şehrinin koşullarını araştırmak, mesleği yapanlarla iletişim halinde olmak, özellikle vakıf üniversiteleriyle tercihlerden önce görüşmek bu süreçte yapılması gerekmektedir.

İnternette sıkça karşımıza çıkan tercih robotları konusunda da kafa karışıklıkları mevcuttur. Bu konuda ÖSYM’nin resmi yayını olan YÖKATLAS güvenilir bilgilerle ve tercih sihirbazlarıyla kullanılabilir. Ve mutlaka kılavuz ÖSYM’nin sitesinden incelenmeli ve dikkatle okunmalıdır.

Yanlış tercih yaparak sene kaybı yaşamamak için, dünyayı elinizin altına sunan internetin nimetlerinden faydalanmak ve araştırmacı olmak şarttır. Her bilginin sağlaması yapılmalıdır. Ayrıca tercih yapmanın basit bir iş olmadığını da unutmadan uzmanlardan yardım alınması gerekmektedir. Her okul,psikolojik danışmanlarıyla bu tercih döneminde öğrencilerine hizmet verecektir.


Featued Posts 
Recent Posts 
Find Me On
  • Facebook Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
  • YouTube Long Shadow
  • Instagram Long Shadow
Other Favotite PR Blogs
Serach By Tags
Henüz etiket yok.
bottom of page