top of page

Karneler

2016-2017 eğitim öğretim yılının bitimi karne gününe sayılı günler kaldı. 9 Haziran da öğrenciler karnelerini alacaklar ve yaklaşık 3 ay sürecek olan yaz tatilleri başlayacak.

Karneler, öğrencinin ve ailesinin sen boyunca okul içi ve dışı etkinliklerde, düzen ve emek harcama konusunda nasıl bir performans sergilediklerinigösterir.Yaz tatilinin nasıl değerlendirileceği alınan karnelerin iyi bir şekilde yorumlanmasına bağlıdır.

Karne sadece çocuğa ait bir sonuç değildir, ebeveynlerin de bir yıllık performans sonucudur. Karnedeki ders ve davranış notları çocukların hangi alanda yeterli vebaşarılı olduklarını gösterdiği gibi geliştirilmesi gereken alanları hakkında da bilgi verir. Notu düşük olan bir ders öğrencinin bu alanda gelişim sergilemesi için çalışmasını gerektirir.Bu dersle ilgili sene içerisinde yeterli ve etkili çalışmanın yapılamadığının göstergesidir. Bu nedenle de 3 aylık yaz tatilinde eksik alanlar mutlaka tamamlanmalıdır.

Davranış notları da çocuğun akademik yaşantısını oluşturan notlar dışında alışkanlıklarını, seçimlerini, davranış ve tutumlarını değerlendirilmesinin sonucudur. Ve akademik başarı yani notları kadar önemlidir. Aslında öğretmenleri tarafından çocuğun sınıf içindeki davranış ve uyumu değerlendirilmesidir. Davranış notları kadar öğretmenlerin yazmış oldukları birkaç kelimelik görüş ve öneriler de fikir vermektedir bu konuda ve ailenin hangi alanda çocuğunun davranışlarını geliştirmesi gerektiği hangi alanda iyi bir alışkanlık kazandırdığını gösterir.

Ders başarısızlığı olanlar öğrencilerin tatil üzerinden cezalandırması doğru değildir. Tatilde dinlenmesine ve yenilenmesine izin verilmeli ancak eksik konularının da tatil esnasında tamamlayarak bir üst sınıfta düzeyi yakalaması hedeflenmelidir. Ve bu konunun bir ceza değil sorumluluk olduğu da vurgulanmalıdır. Yani daha alınması yerine getirilmesi gereken sorumlulukların eninde sonunda tamamlanması gerektiği anlatılmalıdır.

Notlar üzerinden öğrencinin tehdit edilmesi, öğrenciye şantaj yapılması veya öğrenciye rüşvet teklif edilmesi son derece yanlıştır. Yukarıda da belirttiğim gibi karne notları sadece çocuğa ait performans değildir. Anne balarının da sene boyunca sorumluluklarını doğru ve başarılı bir şekilde yerine getirip getirmediklerini gösterir. Ebeveynlerin evde ve okulda düzeni sağlama, olumlu disiplin yöntemlerini uygulama, okulla iş birliği yapma, etkili anne baba tutumları vb. konularda kendilerini geliştirmesinin gerekli olduğu sonucu çıkar ortaya. Anne ve babalar bu durumu göremeden sadece ceza ve ödül üzerinden çocuğun derslerine etki etmeye çalışmaları halinde sonuç etkili olmayacaktır.

Yenilenmiş ve dinlenmiş olarak iyi değerlendirilen bir yaz tatili dileklerimle…


Featued Posts 
Recent Posts 
Find Me On
  • Facebook Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
  • YouTube Long Shadow
  • Instagram Long Shadow
Other Favotite PR Blogs
Serach By Tags
Henüz etiket yok.
bottom of page